Dél-sziget (Phuket sziget) túra

Ez a program egy szárazföldi kirándulás, ami Phuket sziget teljes déli részét mutatja be.
Első programok közé ajánljuk, ugyanis óriási információhalmaz ez a túra, ami nyaralásod hátralévő részében igen hasznos lesz a számodra. Rengeteg mindent megtudsz:
árufélékről és árakról, emberek életéről és viselkedéséről, természetről és strandokról, kilátókról és kikötőkről, állatokról és növényekről, turista és thai piacokról, közlekedésről és járművekről, ételekről és étkezésről. Valamint óriási kontrasztot fogsz látni, gazdagságról és boldog szegénységről.
Gépkocsival történik a kirándulásunk és meglátogatunk minden olyan pontot, ahol érdekességek, látványosságok vannak. 40 kilométert teszünk meg az autóval és az eltöltött idő több mint a mangrove, dzsungel, vízesés túrán. Körülbelül 6 óra a kirándulás ideje, de ez turistafüggő, lehet több, kevesebb. Tizenkét megállási pont lesz a túra alatt. Teljesen lemegyünk délre, egészen a csücsökbe, majd átfordulunk a keleti oldalra és ott vissza. Ez idő alatt Tíz darab beach -et érintünk, vagy annak lejáratát. Lesz, ahol eltérünk az iránytól csak azért, hogy meglátogassunk kieső részeket is. Az igazgyöngy röhejes áráról, piacáról és sok minden másról az alábbiakban olvashatsz. Ha kedvet érzel hozzá, ülhetsz elefánton, vagyis túrázhatsz vele erdőben. De van a programban emlékmű, világítótorony és több esetben étkezési lehetőség is.
A programot az étteremtől kezdjük és itt is fejezzük be.
Kocsiból megnézzük a helyi templomot, Karon center -t, körforgalmat, tavat és magát a beachet. Elmondjuk, hogy turista helyeken a vásárlás nem éppen gazdaságos, felhívjuk a figyelmet a rutinos gyalogos és járművel való közlekedésre. Említést teszünk, hogy mi mikor nyit és zár, mikor van a területen vándorpiac, miért nyújtanak kezet a nepáli szabók, ki varrja a legjobb öltönyt, melyik bárban kedvesek és melyik bárban pofátlanok a lányok. Hogy tudod megkülönböztetni a tökéletes lady boy-t a lányoktól és még számtalan érdekes dolgot. Végigmegyünk teljes Karon beach mellett, ahol elmondjuk a part minden előnyét és hátrányát is.
Kata center –en keresztül, lemegyünk közvetlenül a Kata beach –re. Itt meg is állunk és elmondunk mindent a partról. Gyakorlat szerint a turisták minden olyantól félnek, ami nem létezik, amire meg figyelni kellene, arról meg nem is hallottak! Ez minden beach -re értendő, tehát nehogy valaki csak Kata-Karonra gondoljon. Rövid kis bemutatás után továbbmegyünk délre és megállunk egy kilátási ponton. Kocsiból ki sem szállunk, csak lepillantunk a tenger felé. Turisták rendszerint ámulva kapkodják a fényképezőgépeiket és nem hiszik el, hogy a mai napi kilátások közül a 10 –es skálán, ez egy 2 –es alá.
Továbbindulunk, és hamarosan megállunk annál az elefánt istállónál, amiről itt már külön gomb is készült, részletes leírással és sok – sok fotóval. Szóval erről most itt nem írok sokat, mert akit részletesen érdekel, elolvashat róla mindent az „ ELEFÁNT TÚRA, ELEFÁNTOLÁS gombon. Itt megállunk, kiszállunk, megetetjük, megsimogatjuk az elefántokat, erről annyi fotót csinálhattok, amennyi jólesik és aki akar „elefántolhat” is harminc percet a dzsungelben, amiről több fotót készítünk. Ezt azért fontos megemlíteni itt is, mert Robin kívül senki nem mehet fel az elefánt mellett, Te pedig magadról nem tudsz teljes fényképeket készíteni az elefánt hátáról. Még azt is hangsúlyoznunk kell, hogy maga a tracking fizető, tehát idő van rá, de nincs benne a program árban, mint ahogy az egyéb vásárlásaid sem! Mikor itt végeztünk, beszállunk a kocsiba és felmegyünk egy kilátóba, ahol már igazán szép panoráma tárul elénk. Egyben fogjuk látni Karon beach –et, Kata beach –et és kis Kata beach –et. Látjuk a Chalong fölötti óriás Buddha szobrot és rengeteg erdős területet alattunk és a végelláthatatlan tengert. Lesz fent kézműves fiú a termékeivel (én drágának tartom). De lesz olyan kókusz is, aminek kivételesen finomabb az íze, mint amihez az átlag turista szokott. Nem árt tudni, hogy a ritkán kapható fehér csonthéjas dióban lévő lé, kifejezetten finom, miközben a mindenhol kapható „hegyezett, zöld” számomra inkább szappanos lé, mint kókusz ízű.
Siam beach felé vesszük az irányt. Két oldalról a dzsungel növi be a kihalt, de pont ez miatt hangulatos utat. Két kilométer múlva egy újabb megállási ponthoz érkezünk, ahonnan szinte szemből látjuk a beach –eket. Legmagasabb páratartalmú hely lesz ez a túránk során. Ha nem is mondom, mindenki érzi, hogy közelében van a 100 % -os relatív páratartalomnak. Ilyet üvegházakban és fóliasátrakban sem éreztél Magyarországon. Megnézzük az útszéli termő banánokat, kókuszpálmákat és elmondunk mindent a Siam beachről. Ki a tulajdonosa, miért lehet ő ott, ahol építési és lakhatási tilalom van, milyen maga a beach, mennyiért lehet használni, hány lépcső vezet le a dzsungelben a partig és azt is, hogy általában miért nincs lent senki. Következő megállónk egy erdőbe épült hangulatos és panorámás bár. Ide csak akkor megyünk fel, ha a túrista megszomjazott. Felkanyarodunk, kitekintünk, aki akar, tud inni egy sört, üdítőt, ásványvizet. Beszállunk a kocsiba és először fel a hegyeknek, majd dél-felé vesszük az irányt. Elhaladunk Nui beach lejárata mellett és természetesen itt is beszélünk a hely szépségéről, előnyeiről, hátrányairól. Hamarosan a következő településen
Nai Harn –on leszünk. Megkerüljük a tavat, lemegyünk a Nai Harn beachre, megállunk, kiszállunk, sétálhattok egyet és persze fotózhattok annyit, amennyi jólesik. Mikor már mindent tudtok a területről, felmegyünk a hegyre és kiszállunk egy gyönyörű panorámás ponton. Most látod fentről azt a részt, ahol az előbb voltunk. Mikor mindenki befejezte a fényképezést, kicsit tovább állunk és egy kilátónál kiszállunk a kocsiból. Innen még látod Nai Harn egy részét, de alattunk már a következő beach Ya Nui van. Ez az a pont ahol a turisták már úgy érzik, hogy ez után már csak a Mennyország jöhet. De nem az jön, hanem Laem Prompthep Cape. Ez a sziget legdélebbi pontja. Hosszabb megállás következik, ugyanis itt lehet bizonyos termékeket legolcsóbban vásárolni (Lacoste 180 baht, strandkendő 90 polo-trikó 100, és ajándéktárgyak tömkelegét. Néhány esetben hallom, hogy a turisták mondják: „még hogy Bangkok a legolcsóbb? „ Egy dologra viszont vigyázzunk! Itt gyöngyöt ne! Se csigát, se kagylót. Mert ez a későbbiekben még ennél is lesz olcsóbban és ezerszer ekkora választékban. Ha vásárlással (nézelődéssel) végeztél, mehetünk kajálni, vagy éppen felmehetsz a kilátóba, ahol nem csak csodaszép panorámát, hanem emlékműveket és világítótornyot is látni fogsz. Ki ne hagyd, hogy nem készítesz saját fotót arról, ahogy eltűnik Phuket vége a tengerben! Amikor mindennel végeztünk, elindulunk, de már a keleti oldalon. Két eldugott beach mellett fogunk elhaladni, sajnos az útról nem látszik, de még az erdőből se. Minden esetre elmondunk róla mindent a lejutással és veszélyeivel együtt. Hamarosan megérkezünk Rawai beach –re. Ez a part mellett kétszer is megállunk, ugyanis mindkét végén van érdekes látnivaló, jó fotózási lehetőségekkel. Mikor másodszor állunk meg, akkor jön az a pont, ahol a halpiac nem éppen európai normaként működik, az emberek sem ágyban alszanak, de a legfontosabb, hogy itt az igazgyöngy piac. Az árak olyan nevetségesen alacsonyak, hogy sokan megkérdezik: „Robi! Ez biztos, hogy igazi”?! Igen! ..ha nem az lenne, nem írnánk ki a weboldalra. Az a szett például, amit Magyarországon láttam a sarki ékszerésznél 36.000 Ft volt (karlánc, nyaklánc, fülbevaló, gyűrű) ugyanez itt 2000 Ft vagyis 350 baht. Amikor itt is végeztünk, kikanyarodunk a főútra és elmegyünk egy erdőszéli tradicionális vándorpiachoz.
Ez az utolsó megállási pontunk. Turistát itt nem sokat fogsz látni, lehet rajtunk kívül egyet sem. Itt thai -ok árusítanak thai –oknak. Így az árakat sem illik megkérdőjeleznünk, alkudni meg aztán végképp nem kéne. Fantasztikus látvány a rengeteg étel együtt a ruhával és mindenféle alapanyagokkal. Hihetetlen nyugodtság. Érdemes megállni egy pillanatra és megnézni, hogy gyakorlatilag egy állókép a piac. Sok ember ide, sok ember oda, itt senki nem tolong, nem rohan, nem ideges. Cd árusoktól rendszerint jó zene szól és majd ki csattan az egészségtől a rengeteg zöldség és gyümölcs. Ára mindennek kiírva, nem úgy mint a turista helyeken. Piac végeztével beülünk az autóba és elindulunk haza. Körülbelül 3 kilométer múlva elhaladunk az Orchidea farm előtt. Ha hátul vagy a kocsiban és felállsz, átlátsz a kerítés fölött és látod az egész Orchieda farm –ot. Innen még hét kilométer, átmegyünk a hegyeken és otthon is vagyunk Kata – Karonon. Ha van még a program után időd, érdemes lemenni bármelyik alattunk lévő beach –re megnézni a naplementét.

A program ára: 750 baht/fő (a program 2 fővel vagy afelett indul)