Dzsungel, mangrove vízesés túra

Induláskor magunkhoz veszünk fényképezőgépet (kamerát), fürdőruhát, törölközőt, és ha valaki italt szeretne vásárolni a program alatt, akkor minimális készpénzt. Minden további felszerelés szükségtelen. Több esetben látom érkezni a turistákat bakancsban, hosszú nadrágban, volt már, aki egy teljes hátizsákot cipelt. Tehát dzsungel ide – dzsungel oda, tökéletesen megfelel a strandpapucs, rövidnadrág, póló, trikó. Ugyanis ahol van csapás ott így is könnyű a haladás, ahol meg nincs, ott bakancsban sem fogsz tudni haladni.
A program ideje körülbelül 4,5 óra, járművel megtett út 90 kilométer.
A célterületeket kocsival közelítjük meg, leghosszabb sétánk az erdőben van a vízesésnél.
Első megállási pontunk egy eldugott mangrove kikötőben lesz. Érdekes növényzet ez a tengerben álló áthatolhatatlan erdő. Csak a gyökerek vannak vízben a törzs mindig a dagály szint fölött. Általános állatok a területen: majmok, varánuszok, madarak, halak, rákok.

Érkezésünket követően kiszállunk az autóból és elindulunk egy fahídon a mangrove-ba. Hamarosan egy ócska úszó étteremhez érkezünk. Az étterem sok esetben egy síkon lesz velünk, néha 3 méterrel lejjebb az itteni apály-dagály szint miatt. Besétálunk az imbolygó, kihalt étterembe, ahol és ahonnan több érdekes dolgot láthatunk, fotózhatunk. Balról, közvetlen mellettünk lesznek tengeri ösvények a fák között. Látni fogjuk, hogy az étterem kivágott padlója, nem más, mint egy tengeri haltartó. Jobbra parkolnak a tengeri kajakok és jobbra látjuk a helyi halászok halszelektáló tákolmányait. Mikor ezzel végzünk, megnézzük azt a kikötőt, ahonnan hajók indulnak Koh Yao szigetekre. Ezek nem éppen a Phi-phi túrán megszokott üvegszálas speed boat-ok lesznek. Tekintélyes diesel motor rozsdásodik a rozoga fahajók hátulján, fedélzeten építőanyag, élelmiszer, kannákban, hordókban üzemanyag, néha néhány kecske, zsákokban rizs és alul a hajó alacsony helységében személyek utaznak. Ők általában helyiek, ritka, ha turista rátalál erre a kikötőre. Nem írtam eddig, hogy muszlim területen vagyunk és itt még a 7eleven közértben sem kaphatóak sertés húsból készült termékek és alkohol sem. Bár a vízesésnél már lesz, de ott a turisták miatt „turista áron” lehet hozzájutni. Ezért mi továbbindulás előtt benézünk Pi Pá –hoz, aki kivételesen buddhista nő létére dacol a helyiekkel és közért áron adja a hideg sört, rumot, üdítőt. De vásárolhatunk nála csúzlit, kopi cd-t, és rengeteg kalapot is. Ha például mindháromból veszünk, akkor nyugodtan lőhetjük egymás fejéről a kalapot, hiszen ha közben megvakulunk, utána még mindig hallgathatunk zenét.:), ..szóval, szerintem igyunk valami hideget és menjünk.

Vízesés felé az úton láthatjuk a helyi muszlim templomot, majd ananász és gumifa ültetvényt, ami mellett meg is állunk. Két perces kis előadás a csapolásról és már megyünk is tovább a hegyek felé. Kanyargós erdei úton megérkezünk egy természetvédelmi területre. Leparkolunk.

Fürdőruha, törölköző kézbe és irány a patak melletti dzsungel ösvény. Rengeteg bambusz közt gyalogolunk az erdei árnyékos csapáson. Eucaliptus fáktól kezdve a banánon keresztül a pálmákig mindennel találkozunk. Háromszáz méter múlva megérkezünk a vízeséshez. Itt, aki akar, csak fotózik, aki pedig akar, fürödhet alacsonyabb vagy mélyebb vizekben. Vízesés tetejéről való ugrást nem ajánlom. Egyetlen négyzetméter az a felület, ahol 4 méteres víz van. Ha elvéted kitöröd kezed-lábad. Inkább csak filmezzük, fotózzuk a helyi fiatalság attrakcióját, balesetét! Fürdés, fotózás befejezését követően elindulunk vissza és felkeressük az erdőbe települt gibbon rehabilitációs központot. Ezen a helyen elmondom azt, amit szeretnének, ha tudnának az emberek és utána a valóságot is. Majd mindenki kap egy magyar nyelvű leírást a project -ről. Továbbiakban pedig elmegyünk az autóhoz, vagy még előtte megnézzük a tavat, ami összegyűjti a vízesés vizét. Utána kocsiba szállunk és elindulunk vissza délre a szálláshoz, amit körülbelül 50 perc alatt meg is teszünk.

A program ára: 950 baht/fő belépő díjakkal együtt (a kirándulás 2 fővel vagy afelett indul)

Címünk és elérhetőségeink:

Hungarian Center Co. Ltd.
Thailand, 363/9 Patak Road, Karon, Muang, Phuket 83100

Étterem, étkezés, járműbérlés, turista információ, programok,
free Internet és találkozási pont: Karon-beach, Patak Rd. 379/8

Telefonszámaink:
  •  +66 89 59 29 473 ( helyi készülékről: 0 89 59 29 473 )
  •  
  •  +66 89 59 35 976 ( helyi készülékről: 0 89 59 35 976 )